IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания няма да повишава данъка върху неочакваната печалба за енергийните фирми

Всяко увеличение ще спре инвестициите, ще увеличи зависимостта от Владимир Путин и ще повиши цените на енергията, категоричен е британският финансов министър

16:40 | 07.02.23 г.
Британският финансов министър Джереми Хънт. Източник: Bloomberg L.P.
Британският финансов министър Джереми Хънт. Източник: Bloomberg L.P.

Британският финансов министър Джереми Хънт сигнализира, че няма да увеличи данъка върху неочакваните печалби за петролните и газови компании въпреки призивите от страна на опозиционната Лейбъристка партия, след като Shell Plc и BP Plc отчетоха рекордни печалби, съобщава Bloomberg.

„Всяко увеличение ще спре инвестициите, ще увеличи зависимостта от (Владимир) Путин и ще повиши цените на енергията“, предупреди Хънт в реч пред Камарата на общините във вторник в отговор на въпрос на Рейчъл Рийвс от Лейбъристката партия. "Ние ще носим отговорност“, категоричен е той.

Правителството въведе данък върху печалбите на енергийните гиганти през май миналата година, когато сегашният премиер Риши Сунак беше финансов министър, след месеци на съпротива срещу призива на лейбъристите за налагане на подобна мярка. Налогът възлиза на 35% от неочакваната печалба и се явява като допълнение към други такси, възлизащи на 40% - като по този начин се стига до ефективен данък от 75% върху печалбата.

Лейбъристите призовават данъкът да се повиши до същото ниво като в Норвегия - където правителството облага компаниите с налог от 78% - и да бъде върнат със задна дата до началото на 2022 г.

Във вторник BP отчете коригирана печалба за цялата година от 27,65 млрд. долара, най-голямата в историята на компанията, а миналата седмица Shell записа рекордна печалба от 39,87 млрд. долара.

Хънт се готви да представи държавния бюджет на 15 март, като във вторник каза, че няма да има данъчни облекчения, финансирани чрез заеми.

В началото на годината Сунак обеща да намали държавния дълг и да ограничи нажежената инфлация, докато излагаше приоритетите на своя кабинет за 2023 г. на фона на нарастващия брой стачки, проблемите в сектора на здравеопазването и слабите рейтинги на управляваща Консервативна партия в последните социологически проучвания.

Икономическите цели попаднаха сред петте приоритета, очертани от премиера в първата му реч за годината. Сунак също така се ангажира да стимулира растежа на икономиката, както и да реши проблемите с имиграцията и предоставянето на здравни грижи.

„Това са приоритетите на хората“, изтъкна Сунак, добавяйки: „Това са приоритетите на вашето правителство. Или ще ги постигнем, или няма. Без трикове, без двусмислие: ние или работим за вас, или не”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още